«Bør jeg bytte til WordPress?»

I den siste tiden, nærmere bestemt omtrent hele 2019, har jeg studert litt av hva som rører seg i Norge, innenfor felt relatert til mitt eget. Nemlig blogging, internettmarkedsføring, produktlansering på nett og den typen ting.

Jeg har jo, som mange vet, trukket meg litt tilbake som et resultat av det som skjedde i 2014 og beyond. Ettersom jeg fant min egen vei å lykkes på, har jeg hatt det litt i overkant komfortabelt, og «skjult» meg mer i bakgrunnen.

Dette er ikke veien å gå hvis man skal gjøre navnet sitt kjent/produktet sitt/lansere noe som helst, egentlig. Men pga. Viralomania.com har jeg ikke trengt å stikke meg frem lenger. En drøm for en relativt innadvendt* type som meg selv.

(*=Men av og til er jeg mer utadvendt også. Det kommer veldig an på dagsformen. Jeg er jo tross alt et resultat av to motsetninger som tiltrakk hverandre tilbake på 80-tallet. Ikke rart jeg er forvirret.)

Anyway. Hvor var jeg… Jo!

Det jeg har observert er at det er utrolig mange flinke folk der ute. Folk som har kommet meg i stor grad i forkjøpet, i forhold til egne planer og idéer jeg hadde i flere år før jeg startet Viral’o’Mania.

Det er tydelig flere enn meg selv som har sett til utlandet og implementert ting derfra og gjort det til noe «norsk». Og jeg klandrer dem ikke – det funker jo! (I would know. Gjorde det med både GB og VM.)

Instagram er en stor markedsføringskanal for mange. I tillegg til, selvsagt, Facebook. Er det et område jeg selv føler jeg kunne fått hjelp til, er det nettopp Instagram. Hvordan lykkes der? Et område innen noe på internett som en person som meg forventes å være flink til, men som jeg faktisk føler meg litt grønn på.

However, det er da mye jeg fortsatt kan. Og (markedsføring på) Instagram skal jeg lære litt nå i år. Er det noen som har tips til folk å følge, lære av, eller kanskje som selv synes de er god nok til å hjelpe meg på noen måte der, er det bare å ta kontakt. Det setter jeg i så fall pris på. 🙂

Et spørsmål som ble stilt et eller annet sted forleden, var om vedkommende burde bytte til WordPress. Og siden jeg fortsatt kan blogging, tenkte jeg å «svare» på det, selv om det ikke var jeg som ble spurt. (Åpent spørsmål, på en gruppe på FB.)

Hun hadde selv en av disse gratisløsningene for blogging. Så here goes:

BØR jeg bytte til WordPress?

Og svaret på det er et rungende JA!!!!!!!!!!!!!!!

Det er en grunn til at det blir brukt av over 20% av hele internett.

Her kunne jeg endt innlegget, bare for å være teit. 😀

Men jeg skal begrunne det. In fact, jeg skal gi deg:

5 grunner til å velge WordPress

Ok, bare for å klargjøre: Dette innlegget refererer til WordPress.org-blogger som er hostet på eget domene. WordPress.com er annerledes; det er en gratis plattform og har ikke alle fordelene som er oppført i dette innlegget. Jeg vil faktisk IKKE anbefale å bytte fra f.eks Blogger til WordPress.com. Hvis du skal bytte, gå for den selvbaserte versjonen!

1. Du har full kontroll

Når du bruker enhver form for en gratisvariant, være seg blogg.no, Blogger, WordPress.com eller noe helt annet, eier du ikke bloggen din selv. Du bruker noen andres plattform som hostes på andres servere.

Dette betyr at du ikke har kontroll. Skulle du være uheldig å bryte vilkårene deres, risikerer du at bloggen blir tatt ned. Ikke sett deg selv i denne potensielle faren.

Heldigvis er dette ikke noe problem med en WordPress-blogg som er hostet på ditt eget domene.

Når du har en WordPress.org-blogg, betaler du for din egen hosting. Du er ikke på andres servere under en gratis konto. Du er en betalende kunde, og du har full kontroll over hvor du ønsker å ha webhotell/server for bloggen.

Og la oss innse det: Betalende kunder blir behandlet bedre enn gratiskunder. Selv om ditt hostingfirma teknisk sett kan fjerne nettstedet ditt, vil de aldri gjøre det med mindre det faktisk er ulovlig innhold på nettstedet ditt.

Du er en betalende kunde, og de vil ikke gjøre ting galt med deg! Så med mindre du faller inn i den «ulovlige» kategorien, vil vertskapet la deg være i fred.

2. Frihet på design (bestemme utseendet selv)

Så du trodde du hadde fullt av designmuligheter på den gratis løsningen din? Med WordPress er det som å åpne en helt ny dør.

Når du snakker fra et webutviklerperspektiv, er WordPress så mye renere og enklere å designe for. Det er superenkelt å tilpasse og bygge videre på – som et resultat er det EN MILLION temaer der ute. Noen er gratis, noen blir betalt, og du kan til og med ansette en designer for å lage en spesielt for deg.

Etter min erfaring er det bare mange fler flotte WordPress-temaer enn f.eks. Blogger-temaer. Og jo større mengde, desto mer sannsynlig er det at du vil kunne finne et du liker!

Videre kommer mange WordPress-temaer med svært brukervennlige grensesnitt som lar deg tilpasse temaet selv. Du kan endre alt fra topptekst, bakgrunnsfarge, skrifttype og mer.

Noen temaer har også muligheten til å enkelt integrere bildesliders, Google Web Font, osv. Selv om du ikke er en webdesigner eller ikke kjenner til HTML/CSS-koding, kan du fremdeles tilpasse det ferdiglagde temaet ditt som du ønsker!

3. Plugins (utvidelser, funksjoner)

I skrivende øyeblikk forteller WordPress.org meg at de har 55,156 plugins å tilby. Denne store samlingen er en av de største trekkplastrene WP har å by på.

«Plugins» er funksjoner og utvidelser du kan legge til siden din. Mange av disse er helt uvurderlige for bloggere.

Man har (blant mye annet) plugins for å hindre spam, plugins for SEO (søkemotoroptimalisering), planleggingskalender, annonsebannere, «svar på kommentar»-notifikasjoner, sosiale medier-knapper, implementering av Google Analytics og så uendelig mye mer.

4. Mulighetene er ENDELØSE

Kanskje bare utviklere vil sette pris på dette poenget, men det er bra. Gratisløsninger er begrenset. Det er det som skjer på en gratis plattform. Men med WordPress er mulighetene BOKSTAVELIG TALT uendelige. Hvis du kan forestille deg det, kan du lage det.

WordPress er ikke bare for blogger. Du kan bygge fullt fungerende nettbutikker, porteføljer, nettsteder, sosiale mediesider og blogger. Innenfor ethvert felt du kan tenke deg!

Du kan opprette en hvilken som helst funksjonsoppdatering automatisk. Du kan få nettstedet ditt til å se ut slik du vil.

Hvis du ikke kan koding, er det stor sjanse for at du kan finne et tema eller plugin som gjør alt dette for deg. Kan du koding, kan du bare sette deg ned og gjøre det selv.

5. Det er mer profesjonelt

På ditt eget domene kan du hete hva du vil, med «.no» bak, «.com» eller kanskje «.vip» – nå har det f**n meg kommet ubegrensede domeneendelser på markedet. Så om «Sindre.no» eller «Bloggprinsessen.no» er tatt, er det god sjans for at du finner samme domenenavn ledig for en rekke andre endelser.

Ønsker du å tjene penger på bloggen? Dette skulle vært et eget punkt, men jeg slenger det bare inn her. Dette var jo hovedønsket mitt da jeg startet Glabladet i 2008.

Hvis du ønsker å tjene penger på bloggen har du FRIE TØYLER til å gjøre dette, på alle måtene som er tenkelig/tilgjengelig/mulig. Dette er det store begrensninger på hvis du er på en gratisløsning.

Til syvende og sist fører alle disse punktene til samme sted. Legg dem alle sammen, så blir du en mer profesjonell blogger.

Ved å bytte til WordPress:

 • Du eier nettstedet ditt og innholdet. Ingen vil slette eller fjerne bloggen.
 • Du har mer tilpasningsmuligheter på bloggen din.
 • Du (kan) ha et bedre design.
 • Du kan tjene penger på bloggen din, uten restriksjoner (og uten at vertskapet ditt tar en del av kaken).
 • Du vil lettere kunne tilpasse temaet uten kodekunnskap (hvis du kjøper et tema med tilpasningsalternativer).
 • Bloggen din vil være mer optimalisert for SEO, og vil dermed sannsynligvis rangere bedre i søkemotorene.
 • Bloggen din vil være enklere å oppdatere og vedlikeholde, og blogging blir dermed mindre stressende. Du trenger ikke å oppdatere manuelt.

Det er helt sikkert en grunn 6 og 7 og 8 og 9 og 10, kanskje 100, kanskje 1000! …grunner til å velge WordPress, men for denne gang holder dette som en god begynnelse på de aller viktigste og mest åpenbare grunnene.

Så neste gang du lurer på: «Bør jeg velge WordPress?» Vel – nå har du svaret. Jeg kommer til å se ut akkurat som Jack Nicholson oppi her, hvis du spør meg om det en gang til!  😆

Så hva venter du på? Er det kanskje på tide å bytte, eller??

8 kommentarer til ««Bør jeg bytte til WordPress?»»

 1. Ja, kunne ikke sagt meg mer enig! Det er utrolig hvor mye dårligere gratis bloggplattformer som finnes der ute. Den verste av de alle må kanskje være Simplesite. Du får riktignok en gratis nettside laget på et par minutter, men nettsiden ser jo helt noldus ut! Skjønner ikke at de har budsjett til å reklamere så mye som de gjør og ikke minst at noen i det hele tatt kan bruke det: https://www.deltidsblogger.no/test-av-gratis-blogg-pa-simplesite/

  Forresten Sindre, et spørsmål til et framtidig innlegg. Hvor lang tid bruker du på å skrive innlegg, typisk av denne størrelsen? Jeg sliter litt med at jeg bruker altfor lang tid på lange blogginnlegg. Noen tips for mer effektiv blogging?

  1. Takk for spørsmålet, Henrik, det skal jeg skrive et innlegg om som «svar». 🙂

   Dere som leser vil være en av de største kildene mine til nye innleggsidéer, så det er bare å spørre om hva dere måtte ønske, så vil jeg enten svare i et innlegg (hvis det er mer enn 5 linjer, liksom, sånn ca.) Eller i kommentarfeltet hvis svaret er kort og greit!

   1. Dont worry about det liksom, har maaaange spørsmål 😉 Et annet spørsmål/tema jeg gjerne skulle sett et innlegg på ved et eller annet tidspunkt er hvordan bruke bloggen for å skaffe konsulentoppdrag (Slik du jo gjorde i sin tid som økte inntektene dine dramatisk på Glabladet), erfaring med å jobbe med konsulentoppdrag (Hvordan foregår det egentlig, er det mye fram og tilbake med klienten, hvordan kommunisere best? Hva om klienten ikke er fornøyd, hvor lenge skal du holde på før du fakturer? Hvordan prissette seg? Markedsføring av konsulentoppdrag? (Haster ikke med dette innlegget, men skulle gjerne lest mer om dine erfaringer med å bruke Glabladet som base for konsulentoppdrag 🙂

    1. Hallaien igjen! 😀

     Når du sier «konsulentoppdrag», hvilke oppdrag tenker du konkret på, som jeg tilbydde via Glabladet? Var jo en del forskjellig.

     Godt innspill, her er det en del å ta av uansett! Det kan fort bli en fin liten «guide».

 2. Tenker egentlig generelt på det å ta jobber med kunder gjennom bloggen, alt fra å sette opp, prissette og markedsføre tjenestene en har, til prosessen med å jobbe med en kunde. Tenkte kanskje mest på denne hurtigstartsbloggingen din. Vet ikke helt hva andre konsulenttjenester du gjorde gjennom Glabladet.

  1. Ok, dette vil nok kreve litt tid å gå tilbake på i detalj, må hente frem litt gamle tall og «sette meg inn i» hvordan det var for 8-10 år siden. 😉

   Jeg begynner å bli gammel! 🙁

   Bare vent så kommer det et innlegg om dette når du minst venter det. 😀

   1. Konge! 🙂 Og ingen hast. Men ja, vi begynner å bli gammel begge to du… Tenk at du har klart å leve av blogg så lenge 😮 Ikke mange som hadde trodd vil jeg tro…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *